Jump to content

Leica M240 hangs / freezes on startup after updating from 2.0.6 to 2.10


christionk
 Share

Recommended Posts

Advertisement (gone after registration)

Hi, i'm new in leica stuff here.
I bought a used m240 mint condition on february 2021 and it works flawlessly without any trouble, no black lines, no freezes no nothing...all is good.
then i updated to 2.1.0 ( full battery and successfull installation ), however not long after that, my m240 now hangs / freezes on startup on many occassions.
i have tried formatting the sd card with sd formatter software, using sandisk 32 95mb/s / 64gb 95mb/s / 64gb 170mb/s without any luck.
and the camera hangs more often now than before.
sometimes the hangs is so bad, i need to remove the battery and leave the camera without any battery for 5 minutes or more to restart the camera again.

is there any way to downgrade the firmware? i also saw that the firmware page on the leica official website doesnt show leica m240 firmwares again

have i bricked my camera ? but the firmware install is successfull..

and how can i contact leica support ? there's no official leica service centre in my country ( indonesia )

im sorry for my bad english grammars , and i hope someone can help me with this problem.

Link to post
Share on other sites

There is a Leica store in Singapore that you can call or email.  You can also email Wetzlar directly.  info@leica-camera.com

No roll back for firmware update and never heard problem for updates. The update you had mostly for new lens profiles.

Where you live is very humid, get yourself a camera dehumidifying dry cabinet for optical equipment. 

 

Edited by jaeger
Link to post
Share on other sites

2 hours ago, jaeger said:

There is a Leica store in Singapore that you can call or email.  You can also email Wetzlar directly.  info@leica-camera.com

No roll back for firmware update and never heard problem for updates. The update you had mostly for new lens profiles.

Where you live is very humid, get yourself a camera dehumidifying dry cabinet for optical equipment. 

 

thankyou for the information, i'll try to email wetzlar directly.
i also tried to email leica singapore yesterday, but no response yet. Hopefully there will be good news from sgp.

i always keep my gears in dry cabinet fyi. i wonder what's the correlation between hang ups and humidity ?

Link to post
Share on other sites

Try formatting the card in the camera. Never delete anything from the card on a computer, always delete/format the card in the camera. Copy images onto the computer, don't move them.

I had nightmare problems with my M240 hanging when I used sdformatter etc, culminating in a shoot where it hung every 3 or 4 pictures. Since I started doing this it has hung maybe twice in 6 years.

Link to post
Share on other sites

Advertisement (gone after registration)

Further, i don't update my electronica every time a new update pre sents itself.  It may just cover a new lens, which might be irrelevant.  Or a new waste of time on something on my mobile phone for example.

There are many instances of past updates causing program problems.

I only format in camera (M-P) after copying files to my main computer and then later importing them to LR. Haven't used SDFormatter for couple of years now.  I always use the same card in my various cameras, don't substitute or swap.

Hope you can get it all working properly...

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...