Jump to content

M 10 R black paint shutter button failure ?


dieter123456
 Share

Recommended Posts

Given that we have a really small sample from the eventual 2000 (ish) M10r BP lot, one can’t make any conclusions, but this shutter button is a little concerning for prospective buyers. For the price of these bodies you would have thought that Leica’s final quality control sign-off would have caught these shutter button issues as this would surely disappoint me that my brand new camera would need to go away for local service, if not to Wetzlar. Perhaps a systemic issue with the first M10r BP’s out the door? 


 

.

Edited by RMF
Link to post
Share on other sites

  • 2 months later...

I gave my M10-R to Customer Care at Leica HQ in Leitz Park to check the infamous sticky shutter button which eventually became not really sticky, but would refuse to fire every 30-50 frames or so The very kind staff said "it will be half an hour to check, we will call you" and after 4 hours they finally did call. "Sorry it took so long, we had to replace the ENTIRE release mechanism. A known problem with M10-R Black Paint." The shutter button is buttery smooth now.

Link to post
Share on other sites

  • 1 month later...

I have the same issue with mine. 1 day old. Took like 30 photos before it started happening, and then took 100+ more that night to confirm the action. Cable release works fine so it must be something mechanical in the button housing/action. Did anyone in this thread get resolution without tearing camera apart? I hate digging into a brand new 10k camera body…

Link to post
Share on other sites

On 11/30/2021 at 11:45 PM, wrussell said:

I have the same issue with mine. 1 day old. Took like 30 photos before it started happening, and then took 100+ more that night to confirm the action. Cable release works fine so it must be something mechanical in the button housing/action. Did anyone in this thread get resolution without tearing camera apart? I hate digging into a brand new 10k camera body…

Production date?

I read about the issue AFTER I placed preorder. My BP was made on Oct 13 and I collected it from Leica early November. Almost a thousand shutter releases now, no sign or shutter feel inconsistency so far. But the frame selector lever did fall off by itself once.

Link to post
Share on other sites

I have the same issue with the shutter release on my M10R BP. It's a minor irritant but obviously on a camera that is this expensive I want it put right. Customer care in London can send it to Wetzlar but it's likely to be gone for 10 to 12 weeks🤨

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...