Jump to content

Recommended Posts

My lenses sometimes make a lot of noise, sometimes even palpable! whilst still focusing acceptably quickly.

Is this normal?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine are virtually silent, in the sense that I can hear a small mechanical sound, but somebody more than 50 cm away would hear nothing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Or you use the camera in live view at arm's length  :p

Share this post


Link to post
Share on other sites

On the TL 35 1.4 on my CL, the AF-S is quick and silent enough. AF-C is a different story. The motor is noisy and doesn’t give me the same sense of confidence. 

@huwm which lens are you using?

and for those with the TL 35lux, how does the motor perform for you in AF-C? 🤔

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Seems  to have settled

I attached it to new TL2 which did a brief lens update?

Wonder why the CL hadn't?

Both on latest firmware 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Different lens firmware. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 3/6/2019 at 8:17 AM, brklyn said:

On the TL 35 1.4 on my CL, the AF-S is quick and silent enough. AF-C is a different story. The motor is noisy and doesn’t give me the same sense of confidence. 

@huwm which lens are you using?

and for those with the TL 35lux, how does the motor perform for you in AF-C? 🤔

 

I get the same noise when set to AF-C on the 18-56. I suspect it is because it is trying to track a stationary object. I tend not to use the camera for things that are moving.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, jaapv said:

Different lens firmware. ;)

Surely the lens firmware for CL and TL2 is the same?

Otherwise they might then try and update each time, which doesn't seem to be the case as I've swapped lenses about a bit with no further updates.

Interestingly, or not, the TL2  updated the 18-56 and 23 but not the 11-23 which were also previously being used on the CL (with latest firmware).

I could be being a bit dopey here but it seems that the TL2  is able to update the lens firmware and the CL isn't.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had a similar experience. I have the original Leica T, and I couldn't use the 35Lux on the CL until I first put it on my T for the firmware to update. For the T, the latest firmware is 1.9 (october 2018), not sure what it is for the TL2. Very weird quirk.

Quick question @huwm - to compare notes, with your 35Lux on your CL, when you put the focus on AF-C and Tracking, can you still audibly hear the motor trying to track focus, or is it essentially silent. Mine is still audible. If yours is now silent, I'll probably take it to the Leica store to see if I can update it against their shop TL2.

Thanks for your help! -Josh

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Josh

Not silent, just less noticeable

35 on the TL2  is silent(ish) but I'm holding it at arms length ( no evf yet and old eyes) as opposed to the CL where I hold it up to my face.

I'm going to live with it, but am still a bit worried that I can 'feel' the AF working

Huw

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Josh

Not silent, just less noticeable

35 on the TL2  is silent(ish) but I'm holding it at arms length ( no evf yet and old eyes) as opposed to the CL where I hold it up to my face.

I'm going to live with it, but am still a bit worried that I can 'feel' the AF working

Huw

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the quick follow-up @huwm If I drop by the Leica store, I'll update the thread.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, huwm said:

Surely the lens firmware for CL and TL2 is the same?

Otherwise they might then try and update each time, which doesn't seem to be the case as I've swapped lenses about a bit with no further updates.

Interestingly, or not, the TL2  updated the 18-56 and 23 but not the 11-23 which were also previously being used on the CL (with latest firmware).

I could be being a bit dopey here but it seems that the TL2  is able to update the lens firmware and the CL isn't.

No, that is not correct. The first thing the CL did when I mounted my new lenses was to update the lens firmware. It appears that the firmware is not the same, but. when updated, compatible.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...