Jump to content

summarit F2.4/90mm lens type not recognised in exif & lightroom


Recommended Posts

Advertisement (gone after registration)

I am interested in purchasing a 90mm lens for my M10 and I am considering the APO summicron f2/90mm and the summarit f2.4/90mm.  For starters I have taken a few shots with both lenses on my M10 in the Leica store.  When I imported them in Lightroom, the APO summicron is recognised, however the summarit was considered an "R-adapter M" lens and thus did not get the appropriate lens corrections automatically in LR.  When I checked the exif info in the DNG file, it appeared indeed that the exif metadata did contain this "R-adapter M" designation.  (The APO lens was correctly recognised).

 

When I wanted to check the M10 manual setting of lens types (which I did without any lens mounted because the 90mm is still with Leica:-), the manual M types did not even contain the summarit f2.4/90mm (nor its older f2.5/90 version). 

 

I suppose that lens (brand new) was 6-bit coded (I didn't check in the shop!)?  This all seems odd to me.  This is with latest firmware 2.4.5.  Has somebody an explanation?

 

Thanks, Charles

Link to post
Share on other sites

Thanks, makes sense.  Will make sure the lens will be mounted correctly next time in the shop.  Actually, the shop owner mounted it last time.

 

So, Leica will never make more than 64 new lenses starting 2006?  No, even less as they will code pre-2006 lenses as well.  Is the coding specific for M lenses only?  Or could Leica use colours in addition?  Just curious.

 

Charles

Link to post
Share on other sites

The M10 is rather prickish as lens detection is concerned. There have been a few reports here about non-detections or even misreads of lens codings by the M10.

 

So your experience might be caused by an individual fault and another example of the 90mm Summarit will be detected as normal.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By clngood
      Dear all,
       
      I bought the "reporter edition" of M10-P about 5 months ago. And it constantly has freezing issue. For the past few weeks, it's just been way too often, like 1 out 2 days it would freeze. I always turn the EV on when I'm shooting, and before it's about to freeze, the EV looks like it's having dropped frames, pretty lagging and then it would freeze, so I have to take the battery out and restart the camera. And many times it just freezes after I turn the camera on, I don't even get to press the shutter.
       
      Yesterday, I went out shooting and it froze again, but this time, after I restarted the camera like I always did, I found that the screen got a dark horizontal line on the very top of it (please view the photo I uploaded). I checked the photos, it's usually without the line on them, unless the ISO is 4000 or higher, then I got part of the line (or banding?) on the left side.
       
      Is this normal? Should I send the camera in for a replacement of the CMOS or something?
       

      Hello guest! Please register or sign in to view the hidden content. Hallo Gast! Du willst die Bilder sehen? Einfach registrieren oder anmelden!
    • By Al Brown
      Do you use a half case? Show us the images of your beauties! What are in your opinion the benefits? What is the best half case out there? Curious and eager to see!
    • By Bornosor
      Hi
      i’ve just got my first digital Leica, an M10R.
      coming from a canon background im used to connecting my camera directly to my mac and having the eos utility automatically download and organize my photos into different folders sorted by date,
      Obviously thats not the case with the Leica and i have to connect the sd card to my mac in which all the photos are stores in one folder that i have to manually create date stamped folders for on my hard drive.
      is there any way (in camera or through an app) that i can do something similar to the canon eos utility with the leica sd card and automatically import all the photos on it into date stamped folders?
×
×
  • Create New...